Schab z pieczarkami i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy, przekrawamy na ćwiartki, płuczemy i osączamy z wody. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych ciemnych liści. Płuczemy, osączamy z wody i drobno kroimy. Pokrojonej kapusty powinno być ok. 500 g. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy mięso, podlewamy 1/2 szklanki rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
3.W szerokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Łyżka cedzakową przekładamy pieczarki do mięsa.
4.Na olej, pozostały ze smażenia pieczarek, wkładamy pokrojoną kapustę, chwilkę dusimy i dodajemy mięso z pieczarkami. Mieszamy, podlewamy pozostałym rosołem i dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
5.Całość oprószamy mąką kukurydzianą, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze