Schab z pieczarkami i młodą kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczne połączenie mięsa, brązowych pieczarek i młodej kapusty.

Składniki:

  • 350 g schabu
    500 g brązowych pieczarek (można je zastąpić białymi)
    1/2 sporej główki młodej kapusty
    1 szklanka rosołu
    5 łyżek oleju
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    mielone płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z pieczarkami i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, przekrawamy na ćwiartki, płuczemy i osączamy z wody. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych ciemnych liści. Płuczemy, osączamy z wody i drobno kroimy. Pokrojonej kapusty powinno być ok. 500 g. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy mięso, podlewamy 1/2 szklanki rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 3. W szerokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Łyżka cedzakową przekładamy pieczarki do mięsa.
  • 4. Na olej, pozostały ze smażenia pieczarek, wkładamy pokrojoną kapustę, chwilkę dusimy i dodajemy mięso z pieczarkami. Mieszamy, podlewamy pozostałym rosołem i dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • 5. Całość oprószamy mąką kukurydzianą, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Pieczarki Schab

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować