Schab z patelni, pieczarki w śmietanie i polenta

0 (0 ocen)

  • 60 min

po polsku

  • 60 min

Składniki:

  • schab;
    2-3 porcje schabu
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    pieprz czarny
    łyżka oliwy
    szczypta papryki

    pieczarki w śmietanie;
    150 g pieczarek
    pół cebuli
    tłuszcz do smażenia
    3 łyżki śmietany 22%
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

    polenta;
    1 szkl kaszy kukurydzianej
    3 szkl wody
    sól
    2 łyżki sera typu parmezan

Schab z patelni, pieczarki w śmietanie i polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować polentę dzień wcześniej;
    Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku, gotować aż kasza wchłonie całą wodę, zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać dobrze. Następnie rozłożyć na grubość do 2 cm w formie. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Kroić w kwadraty i przysmażyć na tłuszczu lub w panierce.

    schab;
    Schab posolić posypać pieprzem i papryką, skropić oliwą i odstawić na ok godzinę.

    Pieczarki pokroić na plasterki, przysmażyć z cebulką , na koniec dodać śmietanę i przyprawy do smaku oraz natkę pietruszki.

    Schab usmażyć krótko z obu stron na złoty kolor, nie dłużej niż po 3 min.

Komentarze

Podobne przepisy