Schab z parmezanową skórką

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

delikatny i kruchy, a parmezanowa skórka dodatkowo podkręca jego smak, idealny na kanapki

viki2903
  • 10 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

ok. 1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 1 litra mleka
100 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania przepisu:

Schab z parmezanową skórką

  • 1. Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem tak, aby sięgało przynajmniej do połowy wysokości schabu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Od czasu do czasu schab podlewamy gorącym mlekiem po wierzchu. Około 8 minut przed końcem pieczenia schab posypujemy tartym parmezanem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabwieprzowinaschab pieczonywędlinana kanapkidomowa wędlina

Komentarze

Podobne przepisy

Schab gotowany

Dodane przez: AnetaJ

Schab gotowany

To prosty i smaczny, a przede wszystkim...

Schab na kanapki pieczony z czosnkiem

Dodane przez: monika016

Schab na kanapki pieczony z czosnkiem

Pieczony schab często gości u nas...

SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Schab pieczony w maślance z cebulą

Schab pieczony w maślance z dodatkiem...

Schab z boczkiem w słoiku

Dodane przez: JOANNA 55a

Schab z boczkiem w słoiku

Pyszna domowa wędlinka

Wędzony schab z tłuszczykiem

Dodane przez: Czarek

Wędzony schab z tłuszczykiem

Bardzo smaczna wędlina, prosta...

Schab w ziołach z domowej wędzarni

Dodane przez: bienpyt

Schab w ziołach z domowej wędzarni

Domowy schab, taki w ziołach i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE