Schab z morelami i śliwką

0 (0 ocen)

Aromatyczny schab to danie, którego nauczyła mnie moja mama.

Składniki:

  • 1kg schabu
    100g suszonych na słońcu moreli (ekologiczne)
    100g suszonych śliwek
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    3-4 szt. liści laurowych
    2-3 szt. ząbków czosnku
    2 łyżki smalcu
    pieprz kolorowy
    sól

Schab z morelami i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć schab, osuszyć i długim, ostrym nożem wyciąć szeroką kieszeń.
  • 2. Opłukać morele i śliwki. Nadziać nimi mięso, dopychając mocno końcem drewnianej łyżki.
  • 3. Posolić schab, natrzeć majerankiem, pieprzem oraz rozdrobionym czosnkiem. Obtoczyć listkami i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
  • 4. Na posmarowaną smalcem blachę wyłożyć schab. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 1,5h.

Porady

Użyłam suszonych na słońcu moreli - są intensywniejsze w smaku i mają ciemniejszy kolor. Są także ekologiczne i zdrowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy