Schab z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy ,osuszamy i nacieramy solą pieprzem oraz czosnkiem . Po 1-2 godzinach robimy ostrym i cienkim nacięcie dokładnie przez środek .
2.Wkładamy obraną marchewkę .Do gotującej się wody ok. 1/4 szklanki dodajemy masło , sól , cukier i groszek . Gotujemy 8 minut i odcedzamy . Mieszamy z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami.
3.W rondelku rozgrzewany olej i obsmażamy schab z każdej strony.Dodajemy cebulę którą lekko szklimy . Następnie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , dodajemy ok.1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 1 godzinę do zupełnego odparowania wody . W połowie duszenia mięso należy obrócić . W razie potrzeby można dolać wody , oczywiście o ile wyparuje .
4.Uduszone mięso ,odstawiamy do lekkiego ostygnięcia aby odpoczęło . Pozwoli to mam ładnie i równo je pokroić .
Porady
Mięso po duszeniu trochę się kurczy , więc wystającą marchewkę należy obciąć po obu stronach przed krojeniem mięsa .
Komentarze