Schab z marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo widowiskowe danie , w którym można przemycić groszek i marchewkę dzieciom które za nimi nie przepadają .

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
    1 równa marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    4 łyżki mrożonego groszku
    szczypta cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy nacięcie. 1. Schab myjemy ,osuszamy i nacieramy solą pieprzem oraz czosnkiem . Po 1-2 godzinach robimy ostrym i cienkim nacięcie dokładnie przez środek .
  • Faszerujemy marchewką. 2. Wkładamy obraną marchewkę .Do gotującej się wody ok. 1/4 szklanki dodajemy masło , sól , cukier i groszek . Gotujemy 8 minut i odcedzamy . Mieszamy z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami.
  • Dusimy 1 godzinę . 3. W rondelku rozgrzewany olej i obsmażamy schab z każdej strony.Dodajemy cebulę którą lekko szklimy . Następnie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , dodajemy ok.1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 1 godzinę do zupełnego odparowania wody . W połowie duszenia mięso należy obrócić . W razie potrzeby można dolać wody , oczywiście o ile wyparuje .
  • Podajemy z odrobiną dowolnego sosu. 4. Uduszone mięso ,odstawiamy do lekkiego ostygnięcia aby odpoczęło . Pozwoli to mam ładnie i równo je pokroić .

Porady

Mięso po duszeniu trochę się kurczy , więc wystającą marchewkę należy obciąć po obu stronach przed krojeniem mięsa .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować