Kiwi to doskonale towarzystwo dla schabu. Dzięki enzymom zawartym w owocach mięsko jest kruchutkie. Danie zadowoli nie tylko miłośników łączenia mięsa z owocami.
Składniki:
na 3 porcje:
3 kotlety schabowe
3 duże plastry boczku rolowanego lub 6 plasterków boczku
2 owoce kiwi
6 łyżek startego sera
1/2 małego strączka ostrej papryczki
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka oleju
1.Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Schab rozbijamy i przekładamy plasterkami kiwi tak, aby każdy plaster mięsa z obu stron stykał się z kiwi. Odstawiamy na 60 minut.
2.Ze schabu zdejmujemy kiwi i odkładamy. Mięso solimy z obu stron.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy plasterki boczku. Na boczku układamy 1/3 plastrów kiwi, a na nich plastry mięsa. Oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na schabie układamy pozostałe plasterki kiwi.
3.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Pieczemy 20 minut. Odkrywamy, na każdą porcję wykładamy po 2 łyżki startego żółtego sera i po 2 plasterki ostrej papryczki bez nasion. Zapiekamy bez przykrycia 10 minut. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze