Schab z kiwi

4.99 (166 ocen)

Kiwi to doskonale towarzystwo dla schabu. Dzięki enzymom zawartym w owocach mięsko jest kruchutkie. Danie zadowoli nie tylko miłośników łączenia mięsa z owocami.

Składniki:

  • na 3 porcje:
    3 kotlety schabowe
    3 duże plastry boczku rolowanego lub 6 plasterków boczku
    2 owoce kiwi
    6 łyżek startego sera
    1/2 małego strączka ostrej papryczki
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Schab rozbijamy i przekładamy plasterkami kiwi tak, aby każdy plaster mięsa z obu stron stykał się z kiwi. Odstawiamy na 60 minut.
  • schab z kiwi 2. Ze schabu zdejmujemy kiwi i odkładamy. Mięso solimy z obu stron.
    Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy plasterki boczku. Na boczku układamy 1/3 plastrów kiwi, a na nich plastry mięsa. Oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na schabie układamy pozostałe plasterki kiwi.
  • 3. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Pieczemy 20 minut. Odkrywamy, na każdą porcję wykładamy po 2 łyżki startego żółtego sera i po 2 plasterki ostrej papryczki bez nasion. Zapiekamy bez przykrycia 10 minut. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Mięso Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować