Schab z kapustą i soczewicą

0 (0 ocen)

Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście.

Składniki:


  • 1 1/2 kg schabu
    400g kapusty kiszonej
    1 szklanka soczewicy czerwonej
    1 cebula
    sól
    pieprz czarny
    majeranek
    1 płaska łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab z kapustą i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h6quj6 1. Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • image-216vr8p 2. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron i majerankiem od środka. Lekko rozbić tłuczkiem mięso. Nałożyć wystudzoną kapustę na mięso i posypać żelatyną. Z żelatyny można zrezygnować, ale bardziej wiąże nadzienie z mięsem.
  • image-16hyix5 3. Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego!

Porady

Rolada schabowa z kapustą kiszoną wspaniale smakuje z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Majeranek Schab Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować