świąteczny schab z kandyzowanym imbirem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Pyszny, pachnący świetami schab z kandyzowanym imbirem, suszonymi śliwkami i gożdzikami. Doskonały, może być serwowany z konfiturą żurawinową.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • - kawałek schabu środkowego : około 1,5 kg
    -śliwki suszone np. kalifornijskie : 200 g
    - kandyzowany imbir : 50 g
    -powidła śliwkowe : 4 łyżki
    -oliwa lub olej : 2 łyżki
    -gożdziki : 12 sztuk
    -salami : 10 plasterków
    -masło : 1 łyżka
    -majeranek : 1 łyżka
    - sól : 1-2 łyżki
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka

    dodatkowo ( opcjonalnie) : konfitura żurawinowa do mięs : 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Świąteczny schab z kandyzowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab mistrzowski smak 1. Schab umyć, przeciąć długim ostrym nożem, tak aby powstał tunel. Do tunelu wcisnąć suszone śliwki na przemian z kandyzowanym imbirem. Schab natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch mięsa posypać goździkami i skropić oliwą lub olejem.
  • schab pieczony na moj sposob 2. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C. Schab obłożyć z wierzchu plastrami salami.
  • schab soczysty i pachnący 3. Mięso przykryć workiem do pieczenia mięs lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na środkową szynę. Piec 80 minut. Schab wyjąć, zdjąć worek oraz salami. Na wierzchu położyć kawałki masła, które błyskawicznie roztopi się, wówczas mięso posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.

Porady

Śliwki i imbir najlepiej wciskać w tunel do połowy z jednej strony oraz do połowy z drugiej strony. Do polania schabu używam oliwy smakowej cytrynowej lub zwykłej oliwy z oliwek. Schab pokroić, gdy ostygnie. Kandyzowane kłącze imbiru nadaje schabowi świątecznego charakteru. Dodatek konfitury nie jest konieczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować