Schab z grzybami

4.49 (162 ocen)

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Pieczony schab z dodatkiem leśnych grzybów i cebuli, na bazie których powstaje pyszny i aromatyczny sos. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy. Polecam z ziemniakami lub kluseczkami, z ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    400g świeżych leśnych grzybów
    2 cebule
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 szklanka bulionu
    2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    Mąka pszenna
    180g śmietany 18%
    Sól, pieprz
    Tymianek suszony
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Schab z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z grzybami 1. Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. przełożyć do mięsa. Make ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i odstawić.
  • Schab z grzybami 2. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na kotleciki. Lekko je rozbić, posypać solą i pieprzem. Musztardę połączyć z przecierem pomidorowym. W mieszance obtaczać mięso, następnie oprószać mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety 3-4 minuty z każdej strony, po czym układać je w naczyniu żaroodpornym. Kotlety obłożyć grzybami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab nadziewany suszonymi grzybami

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Schab nadziewany suszonymi grzybami

juchab Polecam gorąco! 30 min

To może cię zainteresować