Schab z grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie bardzo proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie...

  • 30 min

Składniki:

  • Mięso:

    - 4 plastry schabu z kością
    - sól
    - pieprz
    - smalec do smażenia

    Grzyby:

    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - olej
    - sól

    Dodatkowo:

    - ryż, kasza lub ziemniaki
    - świeży koperek

Schab z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron.

    2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy.

    3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów, a do tego proponuję kieliszek dobrego wina....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy