Schab z gruszką i serem

0 (0 ocen)

Bardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    2 duże, dojrzałe gruszki
    100g twardego sera długodojrzewającego
    sól, pieprz
    olej

Schab z gruszką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką ilością oleju z dwóch stron.
  • 2. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z gruszką. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 3. Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster schabu wykładamy gruszkę z serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy