Schab z daktylowym oczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny, soczysty schab. Przy użyciu zaledwie dwóch przypraw mięso jest idealnie doprawione a owoce równoważą smak swoją słodyczą.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu

    1 litr wody

    2 czubate łyżki soli

    2 łyżki majeranku
    paczka suszonych daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab z daktylowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać przegotowaną i ostudzoną wodę, wsypać sól, wymieszać do jej rozpuszczenia. Włożyć schab (woda powinna całkowicie go zakrywać), odstawić do lodówki na 24 godz.

    Po upływie tego czasu schab wyjąć, cienkim i długim nożem zrobić w środku nacięcie przez całą długość. Włożyć daktyle. Wierzch obsypać dookoła majerankiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju, ułożyć schab, piec ok. 1 godz. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170C. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Porady

Daktyle warto przed nadzianiem mięsa krótko namoczyć w ciepłej wodzie dzięki temu będą bardziej miękkie. Ich ilość użyta do nadzienia zależna jest od wielkości rozcięcia mięsa. Schab można też upiec bez owocowego oczka. Warto wybrać niezbyt gruby schab, na pewno będzie wtedy delikatniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

4.41 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.41 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować