Schab z ananasem i żurawiną

0 (0 ocen)

Aromatyczny schab na święta i rodzinne uroczystosci

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    puszka ananasów w plasterkach
    pół szklanki żurawiny do mięs(ze słoika)
    mała cytryna
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżk masła
    2 łyżki oleju
    3-4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
    sól
    pieprz

Schab z ananasem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab natrzyj skórką otartą z cytryny,pieprzem i zabkami czosnku zmiażdżonymi ze sporą szczyptą soli.Skrop sokiem z cytryny.Posyp tymiankiem.Przykryj,chłodż godzinę.Po godzinie obsmaż na oleju,przełóż do brytfanki.Podlej 1/2 szkl wody z 2 łyżkami żurawiny.Piecz(200 st C) Po 15 min zmniejsz temp. do 175 st C i piecz 30 min,polewając powstałym sosem.Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa posmarowanymi masłem.Całość piecz 20 min,skrapiając sosem powstałym podczas pieczenia.Z upieczonego schabu zsuń plastry ananasa i pokrój mięso na porcje.Na każdej porcji ułóż upieczony plaster ananasa.Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.

Komentarze

Podobne przepisy