Aromatyczny schab na święta i rodzinne uroczystosci
Składniki:
1 kg schabu bez kości
puszka ananasów w plasterkach
pół szklanki żurawiny do mięs(ze słoika)
mała cytryna
2-3 ząbki czosnku
2 łyżk masła
2 łyżki oleju
3-4 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
sól
pieprz
Schab z ananasem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab natrzyj skórką otartą z cytryny,pieprzem i zabkami czosnku zmiażdżonymi ze sporą szczyptą soli.Skrop sokiem z cytryny.Posyp tymiankiem.Przykryj,chłodż godzinę.Po godzinie obsmaż na oleju,przełóż do brytfanki.Podlej 1/2 szkl wody z 2 łyżkami żurawiny.Piecz(200 st C) Po 15 min zmniejsz temp. do 175 st C i piecz 30 min,polewając powstałym sosem.Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa posmarowanymi masłem.Całość piecz 20 min,skrapiając sosem powstałym podczas pieczenia.Z upieczonego schabu zsuń plastry ananasa i pokrój mięso na porcje.Na każdej porcji ułóż upieczony plaster ananasa.Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.
Komentarze