Schab w ziołach

0 (0 ocen)

Smaczne, aromatyczne i soczyste mięsko pieczone w rękawie. Polecam na ciepły obiad, lub na zimno do chleba.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
    2 ząbki czosnku
    zioła: łyżeczka tymianku
    łyżeczka rozmarynu
    łyżeczka lubczyku
    4 łyżki oleju
    sól,pieprz




Schab w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab natrzyj ziołami 1. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie ponacinaj w kilku miejscach i w otwory wetrzyj przeciśnięty przez praskę czosnek. Olej wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso z obu stron dociskając dłońmi. Zawiń w folię spożywczą i na 3-4 godziny wstaw do lodówki.
  • 2. Tak zamarynowany schab przełóż do rękawa do pieczenia. Mięso piecz ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozchyl folię, aby mięso sie ładnie zrumieniło. Podawaj na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy