Schab w warzywach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Podawać gorący schab z sosem na obiad lub na zimno jako wędlina.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1,20 kg schabu bez kości
    -1 cebula
    -1 marchewka
    -1 pietruszka
    -2 łodygi selera naciowego
    -rozmaryn
    -mięta suszona
    -sól
    -pieprz czarny
    -pieprz ziołowy
    -przyprawa do pieczeni
    -1 ząbek czosnku
    -olej (ok. 5 łyżek)

Schab w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schab lekko oprószyć solą.
    2. Z oleju, przyprawy do pieczenia, szczypty pieprzu i rozmiażdżonego czosnku zrobić marynatę.
    3. Schab obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 24 godz.
    4. Następnego dnia, schab obsmażyć na patelni.
    5. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na półtwardo cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler naciowy, podlać lekko wodą .
    6. Warzywa doprawić miętą i rozmarynem.
    7. Mięso włożyć do rękawa i obłożyć warzywami. Wierzch posypać wiórkami masła.
    8. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C.

Porady

Po upieczeniu z powstałego wywaru i warzyw można zrobić sos.

Komentarze

Podobne przepisy