Schab w towarzystwie żurawiny

0 (0 ocen)

Danie jest pyszne, słone i lekko słodkie :)

Składniki:

  • Schab:
    -0,5 kg schabu
    -3/4 szklanki suszonej żurawiny
    -2 łyżki posiekanego świeżego lub suszonego tymianku
    -łyżka miodu
    -2 łyżki oleju
    -sól
    -pieprz
    -jedna cebula
    -3/4 szklanki wody
    Marchew duszona:
    -10 średniej wielkości marchewek
    -woda
    -szczypta soli
    -pieprz
    -mąka pszenna
    -łyżka masła
    Dodatkowo:
    -ugotowane ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w towarzystwie żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab:
    Schab natrzeć solą,pieprzem i tymiankiem.Następnie mięso obsmażyć na oleju.Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na tej samej patelni następnie dodać żurawinę.Wlać wodę i gotować przez 5 minut.Sos z patelni przelać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim mięso.Piec przez ok. 3 godziny w temp. 140 °C, co jakiś czas podlewając zebranym sosem.Na pół godziny przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem i zwiększyć temp. do 180°C.Po upieczeniu mięso pokroić w plastry.
  • 2. Marchew duszona:
    Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Dusić na wolnym ogniu pod pokrywką, do momentu aż marchew zmięknie.Następnie zasypać mąką do lekkiego zagęszczenia i zamieszać.
  • 3. Wykonanie:
    Na talerz nałożyć tłuczone ugotowane ziemniaki, ułożyć kilka plastrów schabu i polać powstałym sosem z pieczenia.Z boku nałożyć marchew.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować