Schab w towarzystwie żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab:
Schab natrzeć solą,pieprzem i tymiankiem.Następnie mięso obsmażyć na oleju.Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na tej samej patelni następnie dodać żurawinę.Wlać wodę i gotować przez 5 minut.Sos z patelni przelać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim mięso.Piec przez ok. 3 godziny w temp. 140 °C, co jakiś czas podlewając zebranym sosem.Na pół godziny przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem i zwiększyć temp. do 180°C.Po upieczeniu mięso pokroić w plastry.
2.Marchew duszona:
Marchew obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.Zalać wodą do przykrycia marchewki, dodać przyprawy oraz masło.Dusić na wolnym ogniu pod pokrywką, do momentu aż marchew zmięknie.Następnie zasypać mąką do lekkiego zagęszczenia i zamieszać.
3.Wykonanie:
Na talerz nałożyć tłuczone ugotowane ziemniaki, ułożyć kilka plastrów schabu i polać powstałym sosem z pieczenia.Z boku nałożyć marchew.
Komentarze