Schab w sosie własnym

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

pyszny:)

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości
    ¼ szklanki mąki pszennej
    3 cebule
    2 marchewki
    2 liście laurowe
    sól wg uznania
    pieprz wg uznania
    oliwa do smażenia
    1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab dokładnie myjemy, obsuszamy. Kroimy w centymetrowe plastry po czym oprószamy je solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by mięso było zakryte i wstawiamy na mały ogień i prużymy.
  • schab 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, kostkę rosołową i do smaku sól i pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos zaciągamy resztą maki aby był gęsty. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować