½ kg schabu bez kości
¼ szklanki mąki pszennej
3 cebule
2 marchewki
2 liście laurowe
sól wg uznania
pieprz wg uznania
oliwa do smażenia
1 kostka rosołowa
Schab w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dokładnie myjemy, obsuszamy. Kroimy w centymetrowe plastry po czym oprószamy je solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by mięso było zakryte i wstawiamy na mały ogień i prużymy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, kostkę rosołową i do smaku sól i pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos zaciągamy resztą maki aby był gęsty. Podajemy z ziemniakami.
Komentarze