Wychowuję 3-letniego urwiska. Gotuję dla rodziny i czasami dla przyjaciół. Schab to doskonały pomysł na obiad i przyjęcie.
Składniki:
● 1/2 kg schabu bez kości
● ok. 10 małych pieczarek
● 2 małe cebule
● mała główka czosnku
● ok. 20 dag żółtego sera
● ok. 3 łyżek śmietany 18-proc.
● mąka
● natka
● szczypiorek
● słodka mielona papryka
● pieprz
● kostka rosoł.
● olej
● sól
● majeranek
Schab w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na 3 kotlety,
rozbijamy i oprószamy pieprzem,
solą i papryką. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Kotlety
wyjmujemy, a na tłuszcz wsypujemy
pokrojone w małą kostkę
cebule i trzonki pieczarek. Doprawiamy
solą i majerankiem. Mieszamy
i podsmażamy.
2.Mięso ponownie wkładamy na
patelnię, wsypujemy pokrojone
w plasterki pieczarki i posiekany
czosnek (trochę odkładamy).
Podlewamy wodą, wkruszamy
kostkę i dusimy ok. 40 minut.
Dodajemy posiekane szczypiorek
i natkę oraz resztę czosnku. Łyżkę
mąki rozrabiamy ze śmietaną, wlewamy do mięsa. Chwilę dusimy.
Posypujemy startym serem.
Komentarze