Nieco inna odsłona schabowego - w sosie serowym, rewelacja!
11 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
360 g schabu,
40 dag pieczarek,
mała cebula,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
majeranek,
sól,
pieprz,
bazylia,
rozmaryn,
łyżka masła,
3 ząbki czosnku,
100 g tartego sera żółtego,
około 600 ml bulionu (może być z kostki),
łyżka mascarpone (opcjonalnie),
100 g śmietany,
2 łyżeczki mąki,
3/5 szklanki mleka.
Schab w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle.
Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem.
Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut.
Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu.
Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Komentarze