SCHAB W SOSIE SEROWYM

0 (0 ocen)

  • 11 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nieco inna odsłona schabowego - w sosie serowym, rewelacja!

  • 11 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g schabu,
    40 dag pieczarek,
    mała cebula,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    majeranek,
    sól,
    pieprz,
    bazylia,
    rozmaryn,
    łyżka masła,
    3 ząbki czosnku,
    100 g tartego sera żółtego,
    około 600 ml bulionu (może być z kostki),
    łyżka mascarpone (opcjonalnie),
    100 g śmietany,
    2 łyżeczki mąki,
    3/5 szklanki mleka.

Schab w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle.
    Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem.
    Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut.
    Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu.
    Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy