Schab w sosie pomidorowym z papryką

4.5 (200 ocen)

Lekki i zarazem smaczny sposób na schab. Mięso przygotowane w ten sposób jest mocno pomidorowe, w lekkim, niezawiesistym sosie. Dodatek papryki fajnie podkreśla smak.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości (o grubości ok 1-1,5 cm)
    2 czerwone papryki
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    250 ml bulionu drobiowego
    2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz,bazylia, oregano, cząber
    1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
    cukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie pomidorowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu lekko rozpłaszczyć palcami. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią, oregano i cząbrem. Obsmażyć na oliwie z obu stron. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Wszystko zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek. Przykryć i dusić ok. 10 minut . W tym czasie paprykę pokroić w paski. Po 10 minutach duszenia do schabu dodać paprykę i dusić wszystko razem aż papryka zmięknie, ale będzie nadal jędrna. Na końcu sos przyprawić, jeśli według Was wyszedł za kwaśny, dodać odrobinę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować