Schab w sosie piwnym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Danie z kuchni niemieckiej

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    sól
    grubo mielony czarny pieprz
    pół litra jasnego piwa
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół selera korzeniowego
    2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ocet winny 1 łyżka

Schab w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem.
    Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem.
    Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze raz szybko zagotowałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy