Schab W Sosie Pieczeniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Schab w sosie pieczeniowym można urozmaicić dodając do niego odrobinę słodyczy i cytrusów dla kontrastu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Schab Wieprzowy 400g
    Ziemniaki x4
    Żurawina 100g
    Cytryna
    Pomarańcza
    Bita Śmietana
    Sos Pieczeniowy x2 torebki
    Śmietana 12%
    Cukier 1/2 łyżeczki
    Woda 100ml
    Cynamon 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Frytki Sosy

Schab w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Schab: Mięso można podać w 2 formach. Pierwsza jest zapiekana w piekarniku, jednak ja preferuję drugą, czyli smażenie na wolnym ogniu przez około 40min.
    2) Gdy mięso będzie dochodzić, można przygotować frytki, które preferuję metodą hiszpańską, a więc smażone bez obierania. Pamiętaj aby po wyjęciu z tłuszczu położyć je na chwilę na ręczniczku w celu odciągnięcia nadmiaru tłuszczu.
    3) Gdy frytki i mięso będą prawie gotowe zacznij przygotowywać sos. Pamiętaj zawsze, żeby dodać do niego 3-4 łyżki śmietany, aby miał bardziej gęstą konsystencję.
    4) Przygotowanie sosu żurawinowego: Suszoną żurawinę zalej wodą i gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu dodaj sok z połowy cytryny, cukier, oraz cynamon. Gotuj powoli do odparowania wody. Po wystygnięciu możesz zmiksować przy użyciu blendera, ja jednak osobiście preferuję podawać sos w formie z kawałkami owoców.
    5) Po wyłożeniu mięsa, zalej je sosem. Dodatkowo udekoruj z boku bitą śmietaną i sosem żurawinowym. Dla kontrastu połóż także plaster pomarańczy i plaster cytryny. Na końcu połóż obok tego frytki i danie jest gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować