Schab w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Schab: Mięso można podać w 2 formach. Pierwsza jest zapiekana w piekarniku, jednak ja preferuję drugą, czyli smażenie na wolnym ogniu przez około 40min.
2) Gdy mięso będzie dochodzić, można przygotować frytki, które preferuję metodą hiszpańską, a więc smażone bez obierania. Pamiętaj aby po wyjęciu z tłuszczu położyć je na chwilę na ręczniczku w celu odciągnięcia nadmiaru tłuszczu.
3) Gdy frytki i mięso będą prawie gotowe zacznij przygotowywać sos. Pamiętaj zawsze, żeby dodać do niego 3-4 łyżki śmietany, aby miał bardziej gęstą konsystencję.
4) Przygotowanie sosu żurawinowego: Suszoną żurawinę zalej wodą i gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu dodaj sok z połowy cytryny, cukier, oraz cynamon. Gotuj powoli do odparowania wody. Po wystygnięciu możesz zmiksować przy użyciu blendera, ja jednak osobiście preferuję podawać sos w formie z kawałkami owoców.
5) Po wyłożeniu mięsa, zalej je sosem. Dodatkowo udekoruj z boku bitą śmietaną i sosem żurawinowym. Dla kontrastu połóż także plaster pomarańczy i plaster cytryny. Na końcu połóż obok tego frytki i danie jest gotowe do spożycia.
Komentarze