PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Schab w sosie pieczarkowym z kopytkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/17/045fbfb90b0859e066de4cb3b8124e47af003a22.jpeg42592933http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-w-sosie-pieczarkowym-z-kopytkami-8
Porcja na 5 osób
Na schab i sos
500 g schabu bez kości
200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki mąki
przyprawa do mięs
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Na kopytka
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
200 g mąki pszennej + do podsypywania
sól
Sposób przygotowania przepisu:
Schab w sosie pieczarkowym z kopytkami
1.
Pieczarki oczyścić,a cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
2.
Mięso umyć i pokroić na ok 100 gramowe kotlety. Posypać przyprawami i obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni.
3.
Na patelni na której smażyło się mięso podsmażyć cebulę i pieczarki, tak aby cebula się zeszkliła, a pieczarki odparowały. Następnie wyłożyć mięso na pieczarki i cebulę, podlać wodą (ok.200 ml) i dusić pod przykryciem ok. 40 min.
4.
Śmietanę zahartować sosem, wlać na patelnię i zagotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
5.
Ugotowane, zimne ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę, wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta odkrajać mniejsze porcje i formować wałeczki podsypując mąką Każdy wałeczek spłaszczać dłonią i ostrym nożem kroić kopytka, układać na wysypanym mąka blacie.
6.
W dużym garnku zagotować wodę, którą należy posolić. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić. )Można podawać odsmażane z patelni.)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze