Schab w sosie pieczarkowym

4.5 (155 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mniej kaloryczna wersja tradycyjnie smażonego schabu, w aromatycznym pieczarkowym sosie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 250 gramów
    - schab: 3 plastry
    - kostka pieczeniowa: 1 sztuka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - śmietana 12 %: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Następnie zalewamy wodą, przelewamy do garnka i dodajemy kostkę do mięs.
  • 3. Schab kroimy w cienkie płaty lub paski (jak kto woli) i dorzucamy nie smażąc do garnka.
  • 4. Gdy mięso jest już miękkie rozrabiamy małą łyżeczkę mąki w zimnej wodzie, wraz z łyżeczką śmietany. Po wymieszaniu dolewamy powoli do sosu cały czas mieszając aż odpowiednio zgęstnieje.
  • 5. Podajemy z ziemniakami, kaszami czy makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować