400 g schabu
1 duża cebula
400 g grzybów, u mnie drobne maślaki i podgrzybki
100 g śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
ulubiona przyprawa do mięs
maggi
ocet balsamiczny lub owocowy
Schab w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamiczny i odstawić na noc do lodówki. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso, podsmażyć, na następnie zalać wodą i dusić około 30 minut. Oczyszczone grzyby dodać i sosu i całość dusić do miękkości mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką i ok 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. W razie potrzeby sos rozcieńczyć lub zredukować. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze