Schab w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczny, jesienny obiad :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g schabu
    1 duża cebula
    400 g grzybów, u mnie drobne maślaki i podgrzybki
    100 g śmietany 18%
    1 płaska łyżka mąki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    ulubiona przyprawa do mięs
    maggi
    ocet balsamiczny lub owocowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy Sos mięsny

Schab w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamiczny i odstawić na noc do lodówki. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso, podsmażyć, na następnie zalać wodą i dusić około 30 minut. Oczyszczone grzyby dodać i sosu i całość dusić do miękkości mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką i ok 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. W razie potrzeby sos rozcieńczyć lub zredukować. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Grzyby leśne Śmietana 18%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować