Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

5 (192 ocen)

  • 40 min

Pyszne mięso w kremowym, ostrym sosie, całość wieńczy zielona rzeżucha - polecam na szybki i smaczny obiad.

  • 40 min

Składniki:



  • bulion wołowy 250 ml,
    4 plastry schabu,
    śmietana 18% 3 łyżki,
    mąka 2 łyżeczki,
    chrzan 2,5 łyżki,
    zioła prowansalskie,
    papryka słodka,
    sól,
    pieprz,
    rzeżucha

Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą 1.
    Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię.
  • Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą 2. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut.
  • Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą 3. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy.
  • Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą 4. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut.
  • Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą 5. 5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Rzeżucha Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować