Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię.
2.Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut.
3.Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy.
4.Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut.
5.5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego :)
Komentarze