Schab w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie śmietanowo- chrzanowym.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300 g schabu
    cebula
    sól i pieprz
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    250 g śmietanki 30%
    3 płaskie łyżeczki chrzanu
    1 łyżka mąki
    olej do smażenia
    natka pietruszki do dekoracji

Schab w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. W rondelku układamy podsmażone mięso, cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła całe mięso. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietankę, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Mąkę rozdrabniamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy