Schab w sosie cebulowym

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Miały być tradycyjne schabowe – ale bułka tarta gdzieś nóżek dostała i jej nie było w słoiku . Więc zrobiłam pyszny i bardzo mięciutki schabik w sosie. Jeżeli Wasze dzieciaczki nie przepadają za mięskiem – bo twarde, ciężko pogryźć to polecam taki schabik. Jest bardzo mięciutki i sam się kruszy .

paolineczka
  • 4 porcje
  • 30min

Składniki

4 plastry schabu

4 średniej wielkości cebule

olej rzepakowy

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina kurkumy,

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w sosie cebulowym

  • 1. 1. Schab włóż do woreczka foliowego i delikatnie go rozbij za pomocą tłuczka.

    2. Schab posól, i obtocz w mące.

    3. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki

    4. W garnku rozgrzej około 2 łyżki oleju i przesmaż kotleciki z obydwóch stron na rumiano. Kotleciki wyjmij, dodaj do garnka masło i wrzuć cebulę

    5. Cebulkę zeszklij, dodaj schab i całość zalej wodą – około 1 – 2 szklanki. Dodaj przypraw. I duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoschabobiadniedziela
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab w sosie śliwkowym

Dodane przez: Młoda mama

Schab w sosie śliwkowym

Dzisiaj przedstawiam schab w sosie...

schab w cieście paprykowo cebulowym

Dodane przez: Magdalena_Z

Schab w cieście paprykowo - cebulowym

To mój nowy pomysł na schab.

Łopatka w sosie cebulowym

Dodane przez: Gospodyni

Łopatka w sosie cebulowym

Mam dla was pyszną propozycje obiadową...

szynka

Dodane przez: ladygoga

Szynka w sosie cebulowym

Pyszne, kruche mięso w aromatycznym...

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...