Schab w sosie cebulowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Schab jest trudnym mięsem do przygotowania aby wyszedł soczysty i miękki. W ten sposób gotując mięso chwilę a następnie podgrzewając w gorącym, kremowym i aromatycznym sosie, otrzymamy pyszne, delikatne kotlety wieprzowe. Idealne do ziemniaków czy też makaronu i ulubionej sałatki.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka mielona
    5 ziarenek zeiela angielskiego
    2 liście laurowe
    Sos:
    3 duże cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    250ml rosołu + 250 ml wody z pod schabu
    200g. serka śmietankowego,kremowego
    1 łyżka mąki pszennej
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Sosy Sos serowy Dodatki Ser

Schab w sosie cebulowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy kroimy w 1 cm plastry.
    Każdy nacieramy solą, pieprzem i paprykami.
    W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
    Do wrzątku wkładamy plastry schabu, gotujemy 3 min.
    Wyjmujemy mięso.
  • 2. W między czasie 2 cebulę kroimy w kostkę ,ostatnią ścieramy na tarce o małych oczkach, szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Wlewamy rosół oraz wodę z pod schabu.
    Dusimy cebulę na minimalnym gazie do momentu aż zacznie się rozpadać.
    Serek łączymy z łąką pszenną oraz paroma łyżkami wywaru.
    Przelewamy do garnka, mieszamy.
    Do gorącego sosu wkładamy plastry schabu, pozostawiamy na kolejne 5 min.
    Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować