Tak przygotowany schab jest kruchy, soczysty, smaczny i aromatyczny. Stanowi idealny dodatek do niedzielnego obiadu, tym bardziej, że jest bardzo łatwy do przygotowania.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na 7-8 porcji:
900 g schabu b/k
duża cebula
100 g soczewicy czerwonej
200 g marchewki (obranej)
mąka ziemniaczana około 3 łyżki
sól lub Kucharek
pieprz
1,2 l gorącej wody
1/2 kostki rosołowej
5 g świeżego imbiru (obrany)
1 łyżka kurkumy
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
olej do smażenia
do zaciągnięcia (jeśli będzie taka potrzeba): odrobina ziemnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
Schab w soczewicowo - marchewkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
2. Marchewkę kroimy w plasterki, razem z soczewicą (nieugotowaną) dodajemy do cebulki i razem smażymy około 5 minut. Imbir drobno kroimy, dodajemy do marchewki.
3.Do garnka dajemy również kostkę rosołową i kurkumę. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
4.W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, Kucharek i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
5. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1,2 litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając).
6.Następnie dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy. W razie potrzeby zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką pszenną i dusimy jeszcze około 5 minut.
Komentarze