Schab w soczewicowo - marchewkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak przygotowany schab jest kruchy, soczysty, smaczny i aromatyczny. Stanowi idealny dodatek do niedzielnego obiadu, tym bardziej, że jest bardzo łatwy do przygotowania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 7-8 porcji:
    900 g schabu b/k
    duża cebula
    100 g soczewicy czerwonej
    200 g marchewki (obranej)
    mąka ziemniaczana około 3 łyżki
    sól lub Kucharek
    pieprz
    1,2 l gorącej wody
    1/2 kostki rosołowej
    5 g świeżego imbiru (obrany)
    1 łyżka kurkumy
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia (jeśli będzie taka potrzeba): odrobina ziemnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w soczewicowo - marchewkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Marchewkę kroimy w plasterki, razem z soczewicą (nieugotowaną) dodajemy do cebulki i razem smażymy około 5 minut. Imbir drobno kroimy, dodajemy do marchewki.
  • 3. Do garnka dajemy również kostkę rosołową i kurkumę. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 4. W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, Kucharek i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 5. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1,2 litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 6. Następnie dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy. W razie potrzeby zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką pszenną i dusimy jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka Schab Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować