Schab w płatkach czosnku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna i zdrowa domowa wędlina, bardzo prosta w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
    pieprz,
    1 łyżka soli,
    pół łyżki majeranku,
    łyżka przyprawy gyros,
    pół łyżki przyprawy do mięs, np, wieprzowiny,
    łyżeczka ostrej papryki,
    2 - 3 ząbki czosnku.

Schab w płatkach czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy oprócz pieprzu mieszamy ze sobą. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Schab oprószamy pieprzem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa zostawiamy na folii. Mięso obkładamy płatkami czosnku. Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Obwiązujemy go dokładnie sznurkiem lub związujemy gumką tak aby nie dostała się do środka woda.
    Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut) . Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans.
    Następnie przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię aby nie traciło aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy