Pyszne mięso idealne na święta bądź inne rodzinne uroczystości. Orzechowa skorupa jest chrupiąca o ciekawym smaku. Dzięki niej schab jest bardzo soczysty
Składniki:
Schab wieprzowy - 1 kg
200 g orzechów włoskich
50 g sezamu
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju rzepakowego
Schab w orzechowej skorupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy z sezamem wsyp do robota kuchennego z nożami i zmiksuj na bardzo drobno.
2.Zmielone orzechy z sezamem przełóż do miski dodaj miód i olej. Wymieszaj. Ma powstać gęsta masa
3.Schab osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posól. Schab obłóż masą orzechową. Schowaj do lodówki na co najmniej 6 godzin.
4.Schab włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra - dół) i piecz 35 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz kolejne 35 min
Komentarze