Schab w mleku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 1 1/2 kg schabu
    sól
    pieprz
    majeranek
    5 ząbków czosnku

    2 szklanki mleka 3,2%
    5 ząbków czosnku
    1 spora biała cebula
    3 liście laurowe
    kostkę rosołową drobiową

    2 - 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc).
  • 5 2. Po tym czasie zdejmij ze schabu czosnek. Na dużej patelni silnie rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich strona na lekko rumiany kolor. Schab przełóż do żaroodpornej formy. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Czosnek obierz. Cebulę, czosnek i liście laurowe dodaj do mleka i wszystko doprowadź do wrzenia. Mięso zalej gorącym mlekiem (razem z cebulą, liśćmi i czosnkiem) - powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 40 min. schab przewróć na drugą stronę. Piecz następne 50 min. na 10 min. przed końcem pieczenia zwiększ temp. do 220*C i włącz funkcję grill, by mięso ładnie się przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut, by mięso "odpoczęło".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mleko Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować