1.Ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc).
2.Po tym czasie zdejmij ze schabu czosnek. Na dużej patelni silnie rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich strona na lekko rumiany kolor. Schab przełóż do żaroodpornej formy. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Czosnek obierz. Cebulę, czosnek i liście laurowe dodaj do mleka i wszystko doprowadź do wrzenia. Mięso zalej gorącym mlekiem (razem z cebulą, liśćmi i czosnkiem) - powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 40 min. schab przewróć na drugą stronę. Piecz następne 50 min. na 10 min. przed końcem pieczenia zwiększ temp. do 220*C i włącz funkcję grill, by mięso ładnie się przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut, by mięso "odpoczęło".
Komentarze