Schab w mleku

4.5 (178 ocen)

Taki schab jadłam u znajomej na urodzinach, bardzo nam posmakował. Pieczenie schabu w mleku, sprawia że staje się on soczysty.

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    Ok 600ml mleka 3,2%
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki majeranku
    Sól, pieprz do smaku
    Ok 5-6 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny Szynki

Schab w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
  • pieczenie 2. Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik)
  • chłodzenie 3. Zimny schab zawinąć ponownie w folię spożywczą, włożyć do lodówki, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować