Schab w mleku

  • wyświetlono: 1150 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taki schab jadłam u znajomej na urodzinach, bardzo nam posmakował. Pieczenie schabu w mleku, sprawia że staje się on soczysty.

anka1988

Składniki

1kg schabu bez kości
Ok 600ml mleka 3,2%
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki majeranku
Sól, pieprz do smaku
Ok 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w mleku

  • schab1. Schab oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
  • pieczenie2. Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik)
  • chłodzenie3. Zimny schab zawinąć ponownie w folię spożywczą, włożyć do lodówki, schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuschabschab bez kościna kanapkidomowa wędlinaszynka domowadomowe wyrobyschab z piekarnikaPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Schab w remuladzie

Dodane przez: zzewa

Schab w remuladzie

Pyszny schab na każdą okazję. Remulada...

schab w przekroju

Dodane przez: W kuchni Danusi

SCHAB PARZONY W OSŁONCE BARIEROWEJ

Jest to alternatywa dla tych co...

schab w 5 minut

Dodane przez: Maggie79

SCHAB Exspresowy W 5 MINUT

Wszyscy wiemy czym faszerują nasze...

Schab pieczony w siatce

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Schab pieczony w siatce

Siatka daje nam to że schab uformuje...

Schab w galarecie

Dodane przez: PolskaGotuje

Schab w galarecie

W sam raz na imprezę karnawałową:)

Schab w płatkach czosnku

Dodane przez: MonikaW

Schab w płatkach czosnku

Pyszna i zdrowa domowa wędlina,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE