Schab w marynacie z melasą z granatem pieczony z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć schab i wysuszyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do formy ceramicznej.
2.Przygotować marynatę: do miseczki wsypać przyprawę do dań Kucharek oraz majeranek.
3.Dodać sól i pieprz czarny mielony do smaku.
4.Wlać olej z pestek winogron i dokładnie wymieszać.
5.Dodać melasę z granatem, wymieszać.
6.Na końcu dodać prawdziwy miód.
7.Wszystko dokładnie wymieszać.
8.Schab posmarować marynatą i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub też całą noc. Mięso można ponakłuwać wykałaczką tak, aby marynata dostała się również do środka.
9.Obrać ząbki czosnku i położyć na mięsie, dolać wodę.
10.Jabłka pokroić w grube plastry i obłożyć schab.
11.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez półtorej godziny.
Komentarze