Gołąbki inaczej to pyszne danie, które podać można z ryżem w niedzielny obiad. Są soczyste i bardzo aromatyczne.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 liście z kapusty
4 plastry schabu lub polędwicy
1 dużą cebula
0,5 kg pieczarek
0,3 kg sera żółtego
1 puszka pomidorów lub gotowy sos pomidorowy
Sól, pieprz, olej
Schab w liściu czyli gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty podgotowac do miękkości jak na tradycyjne gołąbki, schab rozbić na ciękie plastry i przyprawić solą, pieprzem (można również przyprawą do mięs wedle uznania).
2.Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju ze szczyptą soli, dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawic do smaku. Ostudzić i dodać starty na tarce jarzynowej ser żółty.
3.W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Pomidory w puszce smazyc z solą i pieprzem do rozgotowania. Dodać mąkę bądź gotowy sos z saszetki jeszcze chwilę podgotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4.Na liść z kapusty położyć schab, następnie farsz z pieczarek i sera. Zwinąć jak tradycyjne gołąbki. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 min do miękkości.
Komentarze