Schab w liściu czyli gołąbki inaczej

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gołąbki inaczej to pyszne danie, które podać można z ryżem w niedzielny obiad. Są soczyste i bardzo aromatyczne.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 liście z kapusty
    4 plastry schabu lub polędwicy
    1 dużą cebula
    0,5 kg pieczarek
    0,3 kg sera żółtego
    1 puszka pomidorów lub gotowy sos pomidorowy
    Sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w liściu czyli gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty podgotowac do miękkości jak na tradycyjne gołąbki, schab rozbić na ciękie plastry i przyprawić solą, pieprzem (można również przyprawą do mięs wedle uznania).
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju ze szczyptą soli, dodać do tego pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawic do smaku. Ostudzić i dodać starty na tarce jarzynowej ser żółty.
  • 3. W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Pomidory w puszce smazyc z solą i pieprzem do rozgotowania. Dodać mąkę bądź gotowy sos z saszetki jeszcze chwilę podgotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Na liść z kapusty położyć schab, następnie farsz z pieczarek i sera. Zwinąć jak tradycyjne gołąbki. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 min do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować