Schab w jabłkach

0 (0 ocen)

Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na codzienny, jak i uroczysty obiad. Jest smaczny i robi się go bardzo łatwo. Jedyna trudność tego dania polega na oczekiwaniu na zmięknięcie schabu. A to jest zajęcie dla wyjątkowo cierpliwych.

Składniki:

  • 1kg schabu
    4-5 kwaśnych jabłek
    Olej
    1 łyżeczka cukru
    Majeranek
    Sól

Schab w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w jabłkach 1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i obrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju. Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce (pozbywając się gniazd nasiennych), posypać cukrem i majerankiem. Mięso i jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać połową szklanki wody. Piec około 1 godziny w 180stopniach. Gdy mięso będzie miękkie, podzielić na porcje. Podawać z upieczonymi jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy