SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny schab na każdą okazję. :)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
    (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 5-8

    Składniki:
    1-1,2 kg schabu,
    2 łyżki powideł śliwkowych,
    2 łyżki sosu sojowego,
    łyżka octu winnego,
    3 łyżki miodu,
    2 łyżeczki soli,
    5 listków bazylii (opcjonalnie),
    3 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w glazurze z powideł śliwkowych i miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam.
    W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę.
    Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h.
    Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam w nim mięso na 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować