Schab w czerwonej jarzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą i kefirem, posolić, dodać pieprz i cukier i dusić pod przykryciem do miękkości.
2.Schab lekko rozbić, opruszyć solą i pieprzem, zrumienić na osobnej patelni na łyżce oleju. Gdy schab się zrumieni dodać do niego pokrojone na kawałki pieczarki i dusić 15 minut pod przykryciem.
3.Jarzynkę doprsawić czosnkiem, majerankiem i masłem, zamieszać i zostawić na ogniu bez przykrycia aby odparował nadmiar wody. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać wodą.
4.Na talerz układać kolejno: porcję ryżu, pieczarki, kawałki schabu a to wszystko przykryć jarzynką.
Komentarze