Schab w czerwonej jarzynce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i aromatyczne danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • NA 4 PORCJE:

    4 grube plastry schabu
    500 g pieczarek
    łyżka oleju
    sól, pieprz

    mały burak
    dwie średnie cebule
    duża pietruszka
    400 ml kefiru
    sól, pieprz, cukier
    łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    pół szklanki wody

    czubata szklanka surowego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w czerwonej jarzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą i kefirem, posolić, dodać pieprz i cukier i dusić pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Schab lekko rozbić, opruszyć solą i pieprzem, zrumienić na osobnej patelni na łyżce oleju. Gdy schab się zrumieni dodać do niego pokrojone na kawałki pieczarki i dusić 15 minut pod przykryciem.
  • 3. Jarzynkę doprsawić czosnkiem, majerankiem i masłem, zamieszać i zostawić na ogniu bez przykrycia aby odparował nadmiar wody. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać wodą.
  • 4. Na talerz układać kolejno: porcję ryżu, pieczarki, kawałki schabu a to wszystko przykryć jarzynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować