Schab w cytrynowej marynacie z mandarynką

0 (0 ocen)

Był drób z mandarynką więc przyszła pora na wieprzowinę i równie dobrze mi smakuję:),mąż się nie skusił:D

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe b/k
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka przyprawy kebab
    2 łyżki oleju sezamowego
    1 mandarynka
    4 wąskie plasterki sera żółtego
    2 paski papryki żółtej
    1 jajko
    mąka i bułka do panierowania
    margaryna do smażenia

Schab w cytrynowej marynacie z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fazy przygotowania schabowych 1. Mięso umyć, osuszyć. Do miski wycisnąć sok z cytryny,dodać olej,przyprawę kebab oraz sól. Dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i wymieszać dokładnie. Przełożyć wszystko do pojemnika próżniowego,odessać powietrze i zostawić na około 20 godzin w lodówce (czyli cała noc i troszkę dnia:)). Kolejnego dnia rozbić mięso tłuczkiem (najlepiej włożyć do foliowego worka,aby marynata nie pryskała po całej kuchni podczas uderzania w mięso). Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Na płacie mięsa ułożyć 2 plastry sera,paprykę oraz 2-3 cząstki mandarynki. Zwinąć w roladkę i dla bezpieczeństwa spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać margarynę. Mięso panierować w mące,jajku oraz bułce i kłaść na patelnię. Smażyć około 5-7 minut aby mięso dobrze się usmażyło w środku. Pamiętać po obracaniu mięsa aby panierka się nie spaliła(długość smażenia będzie zależała od grubości roladki). Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać gorące. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy