Schab rolowany ze słoniną przygotowany w szynkowarze

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schab to bardzo popularna część mięsa wieprzowego. Najczęściej kojarzona jako kotlet w panierce podawany z ziemniakami i surówką podczas klasycznego polskiego obiadu. Schab to zazwyczaj chude mięso, które świetnie smakuje również pieczone.
Dzisiaj odbiegam jednak od utartych schematów i proponuję przygotowanie schabu w szynkowarze. Mięso parzone w ten sposób zaskoczy smakiem i soczystością.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    200 g słoniny w plastrach
    20 g (pełna łyżka stołowa) soli
    2 ząbki czosnku
    10 g (łyżka stołowa) żelatyny
    1 łyżeczka pieprzu, czosnku niedźwiedziego, majeranku,
    papryki słodkiej wędzonej
    1/2 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Schab rolowany ze słoniną przygotowany w szynkowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozkrój wzdłuż, ale nie do końca, aby umożliwić rozbicie go tłuczkiem tak, by wygodnie się zawijał (rozbijamy na szerokość, nie na długość).
    Oprósz schab żelatyną na całej jego powierzchni, następnie rozłóż na nim plastry słoniny tak, aby równomiernie pokryły cały schab.
    Czosnek wyciśnij i rozsmaruj na całej powierzchni mięsa.
    Przygotuj mieszankę z przypraw oraz soli. Jej połową posyp całą powierzchnię mięsa i zwiń je ciasno w rulon. Drugą połowę mieszanki dokładnie rozprowadź po zewnętrznej stronie zwiniętego schabu.
    Całość umieść w szynkowarze. Pomocne będą specjalne woreczki.
    Szynkowar zamknij, umieść w nim termometr i parz całość w wodzie nieprzekraczającej 80°C, do momentu, aż temperatura wewnątrz rolady osiągnie 70°C (przez ok. 1,5 godz.).
    Po wyjęciu szynkowara z wody możesz rozluźnić sprężynę na ok. 5 minut – by wszystkie soki znad płytki dociskowej zostały wchłonięte do wnętrza mięsa, a po upływie tego czasu ponownie zamknij szynkowar i umieść go w lodówce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na minimum 6 godz.).
    Po wyjęciu z lodówki szynkowar umieść na chwilę (ok. 30 sekund) pod strumieniem gorącej wody, po czym wyjmij jego zawartość za pomocą sprężyny, której płytka powinna przywrzeć do mięsa.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe Słonina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować