Schab rajców

0 (0 ocen)

Schab fajnie się prezentuje i jest bardzo smaczny. Miękki, kruchy i delikatny.

Składniki:

  • 2,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
    3 jajka ugotowane na twardo,
    cebula,
    1/2 puszki groszku,
    3 ząbki czosnku,
    białko,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    8 łyżek oleju,
    łyżeczka tymianku,
    1/2 łyżeczki kminku,
    2 łyżki soli czosnkowej,
    pieprz kolorowy.

Schab rajców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą, oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Nastepnie naciąć schab wzdłuć ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko ubić, wymieszać z groszkim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką. Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć nitką.
  • 3. Na sam koniec schab obsypać tymiankiem i kminkiem. Ułożyć plastry cebuli. Na dno brytfanki wlać olej, ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec ok. godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze ok. godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy