schab pod warzywną pierzynką

4.49 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Alternatywa dla oklepanych schabowych

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
    3 marchewki
    1 duży por
    2 duże cebule
    ketchup
    majonez
    sól
    pieprz
    olej
    3 ząbki czosnku
    dowolna przyprawa so mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schab pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nierozbite kotlety marynujemy przez minimum 1,5 godziny w przyprawach z posiekanym czosnkiem i odrobiną oliwy
  • schab 2. kotlety rozbijamy pododnie jak na schabowe i smażymy na patelni, bez panierki. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego i smarujemy ketchupem, najlepiej pikantnym
  • schab z porami i cebulą 3. Na patelni dusimy pokrojoną w prążki cebulę oraz pora z dodatkiem soli. Gdy będą miękkie wykładamy na schab z ketchupem.
  • schab pod warzywną pierzynką 4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Schab z porami smarujemy warstwą majonezu i posypujemy marchewką. Możemy dodatkowo posolić i popieprzyć wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut

Porady

najlepiej pozostawić schab w marynacie na całą noc. Można użyć również innych warzyw np. cukinię

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Por Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować