Schab pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nierozbite kotlety marynujemy przez minimum 1,5 godziny w przyprawach z posiekanym czosnkiem i odrobiną oliwy
2.kotlety rozbijamy pododnie jak na schabowe i smażymy na patelni, bez panierki. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego i smarujemy ketchupem, najlepiej pikantnym
3.Na patelni dusimy pokrojoną w prążki cebulę oraz pora z dodatkiem soli. Gdy będą miękkie wykładamy na schab z ketchupem.
4.Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Schab z porami smarujemy warstwą majonezu i posypujemy marchewką. Możemy dodatkowo posolić i popieprzyć wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut
Porady
najlepiej pozostawić schab w marynacie na całą noc. Można użyć również innych warzyw np. cukinię
Komentarze