Schab pod pierzynką

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczyste mięso pod warzywno - serową pierzynką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:

    8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 duża marchew
    1 por
    6 pieczarek
    5 łyżek majonezu
    100g startego na drobnych oczkach żółtego sera
    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    świeżo posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
    Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki.
    Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
    Majonez mieszamy z serem.
    Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem. Mięso pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, wierzchnia warstwa powinna się ładnie zrumienić.

    SMACZNEGO!

Porady

Zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka, indyka lub szynki wieprzowej. Mięso warto wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą i marynować co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować