Schab pod kolderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubione danie mojego męża

  • 30 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    6-8 pieczarek
    200 g sera żółtego
    czosnek granulowany
    majeranek
    przyprawa uniwersalna
    mąka
    mleko
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia

Schab pod kolderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i lekko rozbijamy.
  • 2. Każdy plaster nacieramy przyprawą uniwersalną i czosnkiem granulowanym, a następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
  • 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na odrobinie oleju dodając przyprawę uniwersalną i czosnek. Ser żółty ścieramy na tarce.
  • 4. Kotlety smażymy, przewracamy na drugą stronę, układamy podsmażone pieczarki, na to starty ser i posypujemy majerankiem. Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy na bardzo delikatnym ogniu, tak by ser powoli się roztapiał.

Porady

Kotlet po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy