Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką

  • wyświetlono: 468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Plastry schabu marynowane w cydrze, następnie obsmażone i zapieczone pod pierzynką z gęstego sosu cebulowo-jabłkowego. Doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad.

portret

Składniki

5 niedużych plastrów schabu (ok. 400 g)
2 duże cebule (ok. 300 g)
1 jabłko (ok. 180 g)
1 szklanka cydru
2 pełne łyżki mąki
5-6 łyżek oleju
sól
pieprz
mielone płatki chili
do dekoracji:
ok. 1/4 jabłka
5 gałązek mięty
listki sałaty ( u mnie roszponka)

Sposób przygotowania przepisu:

Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką

  • 1. Plastry schabu rozbijamy, z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Układamy w miseczce, zalewamy cydrem tak, aby mięso było zakryte. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  • 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty i dokładnie osączamy (marynatę zachowujemy). Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (4-5 łyżek) do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  • 3. Cebule i jabłko obieramy, kroimy w kostkę (jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego) i wkładamy na tłuszcz pozostały po smażeniu schabu (jeżeli potrzeba, dodajemy 1-2 łyżki oleju). Dusimy na niedużym ogniu ok. 15 minut, oprószamy pozostałą z panierowania mąką (2 płaskie łyżki), zasmażamy i zalewamy pozostawioną marynatą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia (sos powinien być bardzo gęsty). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie układamy plastry schabu, na nie wykładamy gęsty sos. Porcje dekorujemy "piórkami" jabłka ze skórką i oprószamy mielonymi płatkami chili. Zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 150 stopni, do lekkiego zrumienienia.
  • 5. Podajemy na półmisku udekorowanym listkami sałaty. Każdą porcję dekorujemy gałązkami mięty.

Porady

Schab można obsmażyć bez panierowania w mące. Wówczas potrzebne będą tylko 2 płaskie łyżki mąki do zagęszczenia sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakicebulaschabjabłkaobiadświąteczny obiadcydrprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Schab pod śnieżną pierzynką

Dodane przez: beatab9

Schab pod śnieżną pierzynką

Delikatny schab z aksamitnym sosem...

Schab pod pierzynką

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab pod pierzynką

To ulubione danie córki Ani i zięcia...

Dorsz

Dodane przez: rzelkazag

Dorsz pod cebulowo-serową pierzynką

Pomysł na takie przygotowanie dorsza...

Schab pod cukiniową pierzynką

Dodane przez: Aneta_77

Schab pod cukiniową pierzynką

Ciekawa, prosta propozycja na rodzinny...

Schab pod pierzynką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Schab pod pierzynką

Zapiekany z warzywami : porem ,...

Pierś na ostro

Dodane przez: karolka106

Pierś pod cebulową pierzynką

Z lekką nutką chili

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE