Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką

0 (0 ocen)

Plastry schabu marynowane w cydrze, następnie obsmażone i zapieczone pod pierzynką z gęstego sosu cebulowo-jabłkowego. Doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad.

Składniki:

  • 5 niedużych plastrów schabu (ok. 400 g)
    2 duże cebule (ok. 300 g)
    1 jabłko (ok. 180 g)
    1 szklanka cydru
    2 pełne łyżki mąki
    5-6 łyżek oleju
    sól
    pieprz
    mielone płatki chili
    do dekoracji:
    ok. 1/4 jabłka
    5 gałązek mięty
    listki sałaty ( u mnie roszponka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbijamy, z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Układamy w miseczce, zalewamy cydrem tak, aby mięso było zakryte. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  • 2. Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty i dokładnie osączamy (marynatę zachowujemy). Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (4-5 łyżek) do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  • 3. Cebule i jabłko obieramy, kroimy w kostkę (jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego) i wkładamy na tłuszcz pozostały po smażeniu schabu (jeżeli potrzeba, dodajemy 1-2 łyżki oleju). Dusimy na niedużym ogniu ok. 15 minut, oprószamy pozostałą z panierowania mąką (2 płaskie łyżki), zasmażamy i zalewamy pozostawioną marynatą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia (sos powinien być bardzo gęsty). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie układamy plastry schabu, na nie wykładamy gęsty sos. Porcje dekorujemy "piórkami" jabłka ze skórką i oprószamy mielonymi płatkami chili. Zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 150 stopni, do lekkiego zrumienienia.
  • 5. Podajemy na półmisku udekorowanym listkami sałaty. Każdą porcję dekorujemy gałązkami mięty.

Porady

Schab można obsmażyć bez panierowania w mące. Wówczas potrzebne będą tylko 2 płaskie łyżki mąki do zagęszczenia sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cydr Jabłka Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować