Plastry ananasa zapieczone na kotlecie pod serem żółtym to jedno z moich ulubionych połączeń owocu i mięsa. Tym razem dla odmiany powstała pieczeń wykończona ananasową pierzynką. Oba dania smakują rewelacyjnie. POLECAM!
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 1 jajko,
• Ananasy z puszki ( 1 puszka bez soku),
• 150 gram serka mascarpone
Składnik dodatkowy:
• 1,2 kg schabu
Składniki robocze:
• Majeranek,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Olej,
• 2 łyżki bułki tartej,
• ½ łyżeczki kurkumy
Schab pod ananasową "pierzynką” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowany nacieramy olejem wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem. Mięso odstawiamy na około 2 godziny do chłodu.
Po tym czasie mięso przewiązujemy nicią, by uformować zgrabną pieczeń. Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy delikatnie wodą i obkładamy serkiem mascarpone, pozostawiając 1 łyżkę sera do ananasowej pierzynki.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 1 godziny w 180°C.
2.Między czasie przygotowujemy ananasową pierzynkę.
Ananasy odsączamy z soku, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do owoców, a białko ubijamy.
Do ananasowego musu dodajemy dodatkowo kurkumę, sól oraz pieprz do smaku. Owoce mieszamy dodając do nich bułkę tartą. Na koniec całość łączymy z białkami.
3.Po godzinie pieczenia z mięsa usuwamy sznurki, a na wierzch wykładamy przygotowane ananasy. Całość zapiekamy dodatkowo jeszcze około 30 minut. Gotowe.
Komentarze