Schab po mazursku

0 (0 ocen)

  • Średni

Schab po mazursku, czyli z dodatkiem powideł śliwkowych

  • Średni

Składniki:

  • - schab: 600 gramów
    - bulion warzywny: 1 litr
    - masło klarowane: 3 łyżki
    - powidła śliwkowe: 100 gramów
    - bułka tarta: 60 gramów
    - masło polskie: 100 gramów
    - ser Favita: 100 gramów
    - wino: 100 mililitrów
    - Sól, pieprz, goździki, cukier do smaku: 1 szczypta

Schab po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy przyprawami i obsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle.Podlewamy winem i po odparowaniu dodajemy bulion warzywny z powidłami śliwkowymi posypujemy schab bułką tartą i dusimy ok. 30 min.
  • 2. Pod koniec duszenia dodajemy masło cukier i goździki.Smak od duszenia mięsa przelewamy do rondla i miksujemy z dodatkiem sera favita jeżeli sos jest za rzadki możemy dodać zasmażki lub mąki

Komentarze

Podobne przepisy