Sycący i rozgrzewający obiad idealny na chłodne dni. Dzięki duszeniu razem z kością, mięso jest bardzo soczyste. Dodatek warzyw i wytwarzający się gęsty sos dopełnia danie.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
-6 plastrów schabu z kością
-25 dag kiszonej kapusty
-3 duże cebule
-3 papryki w różnych kolorach
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
-po 1 łyżeczce- papryki słodkiej mielonej, papryki ostrej, kurkumy
-100 g masła
-olej do smażenia
-sól i pieprz
-woda
Schab po kozacku- duszony z kością w kiszonej kapuście, cebuli i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbijamy. Z jednej strony obficie opruszamy pieprzem, a z drugiej solą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano po około 3 minuty.
2.Po tym czasie mięso zalewamy wodą, tak aby przykryła całość. Dodajemy posiekaną kapustę, paprykę słodką, ostrą i kurkumę. Dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
3.W tym czasie obraną cebulę kroimy w talarki, a paprykę w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z duszącym się mięsem i dusimy jeszcze 10 minut, czasami mieszając. Po tym czasie doprawiamy danie jeszcze solą i pieprzem według uznania w razie potrzeby. Smacznego!
Komentarze