Schab po kozacku- duszony z kością w kiszonej kapuście, cebuli i papryce

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycący i rozgrzewający obiad idealny na chłodne dni. Dzięki duszeniu razem z kością, mięso jest bardzo soczyste. Dodatek warzyw i wytwarzający się gęsty sos dopełnia danie.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -6 plastrów schabu z kością
    -25 dag kiszonej kapusty
    -3 duże cebule
    -3 papryki w różnych kolorach
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -po 1 łyżeczce- papryki słodkiej mielonej, papryki ostrej, kurkumy
    -100 g masła
    -olej do smażenia
    -sól i pieprz
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Bitki

Schab po kozacku- duszony z kością w kiszonej kapuście, cebuli i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Schab rozbijamy. Z jednej strony obficie opruszamy pieprzem, a z drugiej solą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano po około 3 minuty.
  • 2 2. Po tym czasie mięso zalewamy wodą, tak aby przykryła całość. Dodajemy posiekaną kapustę, paprykę słodką, ostrą i kurkumę. Dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. W tym czasie obraną cebulę kroimy w talarki, a paprykę w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z duszącym się mięsem i dusimy jeszcze 10 minut, czasami mieszając. Po tym czasie doprawiamy danie jeszcze solą i pieprzem według uznania w razie potrzeby. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Mięso Kapusta kiszona Papryka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować