Czosnkowy schab po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
    5 -6 średnich marchewek
    3 cebule
    15 dag sera żółtego
    3 łyżki majonezu
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Czosnkowy schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na kotlety, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • 3 2. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul – naczynia nie należy smarować żadnym tłuszczem.
  • 3. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180*C przez ok. 1 1/2 godz. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy